קיבוץ אפק

ההיסטוריה של אפק

 | עדכון אחרון: 26/03/2020 15:54

ציוני דרך בשלוש תחנות

 

"פלוגת הים" 1935:

 

הוקמה ב1935 על ידי שמונה חברים ושתי חברות מיגור, בהחלטת הקיבוץ המאוחד, כדי לכבוש את עבודת הנמל ולקלוט את עולי ההכשרות החלוציות מפולין ומגרמניה, וכך היה: הפלוגה מנתה תמיד כ- 200 חברים, אלה עולים ואלה עוזבים. היו אלה שנות עוני ומאבק על כל יום עבודה בסווארות בנמל, בסלילת כבישים, בגדר הצפון, בבציר ענבים בעתלית ובמפעל אתא. ועם זאת, פריחה תרבותית – חגים, ספריה, קונצרטים של תקליטים, חוגים ומאבק על העברית. באותם ימים נולדו הילדים הראשונים והוקמו ענפים: מכבסה, נגריה, מספנה, מאפיה, מכוורת. תקוות גדולות.

 

"משמר הים" 1939:

 

עלתה על חולות מפרץ עכו ב-30 במאי, 1939 בלילה, במסגרת "חומה ומגדל".
קיבוץ ראשון לרעיון "חקלאות ודיג". עד מהרה התברר שלא ניתן להקים מעגן לסירות דיג על החוף, וספינות הדיג "נקדימון", "נחשון", ו"סנפיר" נאלצו לנדוד על פני הים התיכון בחיפוש אחר דגה.
גם חקלאות אינה אפשרית בחולות הנודדים והאדמה שהוקצתה, 2000 דונם של אדמה מלחה, הופקעה לצרכי המלחמה. כבר עבר עשור שנים והנאמנים ביותר נחלשו. צריך להתחיל מחדש!

 

"אפק" 1947:

 

אותם חברים עלו הפעם על קרקע כבדה בעמק זבולון, מול שפרעם, ערב מלחמת העצמאות.
מאבק רב שנים, על עיבוד רכישת האדמות ועל עיבודן נשא פרי. בכד' אלול תש"ו  20.9.1946 הונחה אבן הפינה לשכונת המגורים הראשונה, במקום ההתיישבות החדש, שעדיין לא ניתן לו שם.
הבניה זורזה מאוד לאחר החלטת האו"ם, על חלוקת הארץ. ראשיתו כישוב ספר מוקף גדרות תיל ועמדות שמירה. החברים והילדים עברו בחיפזון לפני שהושלמה הבניה, מטע צעיר ניטע, הוקמו ענפי חי ושרותים, ומסביב שדות מעובדים. קיבוץ אמיתי.
שנים ראשונות היו שנים של התפתחות: הענפים גדלו, הוקם מפעל תעשייה, נקלטו גלי עליה מכל הגלויות, המוני ילדים. שוב נגענו במספר 200 חברים.
כיום המצב הכלכלי התייצב, הקיבוץ מופרט, ונערך למהלך של קליטת בנים וחברים נוספים. החל מ2010 הצטרפו לקיבוץ 65 חברים חדשים עם ילדיהם, בנים ותושבים.
הקיבוץ גדל ובשנים הבאות ילך ויגדל עוד.